• Άρης: Κινείται για Γιέφτοβιτς Στο στόχαστρο του Άρη βρίσκεται ο Μίλαν Γιέφτοβιτς.
  • Basket League: Τα ζευγάρια των ημιτελικών, τζάμπολ την ΤετάρτηΗ ΑΕΚ και το Περιστέρι συμπλήρωσαν το παζλ της ημιτελικής φάση των playoffs της Basket League.
  • Περιστέρι-Ήφαιστος Λήμνου 74-64Το Περιστέρι παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ στο τέταρτο δεκάλεπτο επικράτησε εντός έδρας με 74-64 του Ήφαιστου Λήμνου και πλέον ετοιμάζεται για τα ματς με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ
  • Αναστασίου: «Να παραμείνει ψηλά ο Ατρόμητος» (video)Οι πρώτες δηλώσεις του Γιάννη Αναστασίου για τους στόχους του Ατρόμητου.
  • Νέα εξώδικα κατά της ΚέρκυραςΝομικά εις βάρος των Φαιάκων κινήθηκαν οι δύο ποδοσφαιριστές.
  • Ολυμπιακός: Κοντά σε Εντουάρντο, ανατροπή με ΣκρτελΣε καλό δρόμο η μεταγραφή του Εντουάρντο στον Ολυμπιακό. Μένει στη Φενέρ τελικά ο Σκρτελ.
  • Α1 Πόλο: Ξέσπασμα Ολυμπιακού και 2-1Ο Ολυμπιακός απέκτησε προβάδισμα τίτλου επί της Βουλιαγμένης.
  • Και τυπικά το «Χρυσό Παπούτσι» στον ΜέσιΚορυφαίος σκόρερ της φετινής σεζόν στην Ευρώπη είναι και τυπικά ο Λιονέλ Μέσι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΚΟΛΑΦΟΣ»

από vagelis kond
ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΚΟΛΑΦΟΣ»

ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Συνέχεια στο μείζον θέμα της ίδρυσης της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, δίνει ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Παπάζογλου, παρουσιάζοντας και νέα στοιχεία στην εφημερίδα μας, κρίσιμα στοιχεία, που μας οδηγούν στο εύλογο ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο τελικά είναι έτοιμη η πόλη μας να δεχτεί την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής, ενώ μας κάνουν ταυτόχρονα να διερωτόμαστε για ποιο λόγο μέχρι στιγμής τα στοιχεία αυτά δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσιαζόμενα από τους αρμόδιους φορείς που εδώ και μήνες επιμένουν, ρητά και κατηγορηματικά, ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του πανεπιστημίου στην Άρτα, με την έναρξη κιόλας της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. 
«Θα μου επιτρέψετε, μετά από ενδελεχή έρευνα που έκανα, να παρουσιάσω στην εφημερίδα σας και νέα, κύρια και ταυτόχρονα καίρια στοιχεία, που αφορούν την ίδρυση της γεωπονικής σχολής στην Άρτα, τα οποία από τη μια φανερώνουν την ανετοιμότητα της πόλης μας να δεχτεί την ίδρυση της νέας σχολής και από την άλλη αποκαλύπτουν την έλλειψη οργάνωσης και σωστών σχεδιασμών από πλευράς αρμόδιων φορέων, στοιχείο που, όπως επεσήμανα κατά την προηγούμενη συνέντευξή μου, πρέπει να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα κάθε προσπάθειας, ώστε η τοπική μας κοινωνία να μην ζημιωθεί εν τέλει. Συμφωνούμε όλοι, δημότες και φορείς, ότι επιθυμούμε την ίδρυση της νέας σχολής, πανεπιστημιακού επιπέδου. Κι αυτό, γιατί το επιθυμούμε; Επειδή, σκεπτόμενοι με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου μας, θέλουμε να μπορεί και η Άρτα, όπως τόσες άλλες επαρχιακές πόλεις, να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, να συγκαταλέγεται δηλαδή στο χάρτη των πανεπιστημίων της χώρας, με προεκτάσεις που θα αποτελούν ευλογία για τον τόπο μας, όπως αύξηση της οικονομίας μας και ανάπτυξη του βιοτικού μας επιπέδου, με το νέο ρεύμα φοιτητών που θα ζουν και θα κινούνται στην πόλη μας. Το αμέσως επόμενο ερώτημα,  στο οποίο πιστεύω ότι όλοι θα απαντήσουμε θετικά, είναι το εάν επιθυμούμε η νέα αυτή η σχολή να αποτελέσει ένα ορόσημο για την περιοχή μας θέτοντας έναν υψηλό στόχο για αυτήν, όσον αφορά την απήχηση που θα έχει στους μελλοντικούς σπουδαστές και τη δημοτικότητα που θα αποκτήσει στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας μας. 
Με βάση λοιπόν τη θετική μας απάντηση στο ερώτημα αυτό, παραθέτω τα εξής στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, που όρισε το Υπουργείο για το έτος 2017 (του 2018 δεν έχουν ακόμη οριστεί):

•Για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: με έξι σχολές να το απαρτίζουν : 730 συνολικά εισακτέοι.  
•Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: με δύο σχολές Γεωπονίας, χαρακτηριστικά Σχολή Γεωπονίας, Φυτικής παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος και Σχολή Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου περιβάλλοντος : 300 συνολικά εισακτέοι 
•Για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Σχολή Γεωπονίας: 240 εισακτέοι

Η Άρτα σε ποιο επίπεδο, από πλευράς εισακτέων φοιτητών, θα βρίσκεται; Παρατηρώντας κανείς τα στοιχεία αυτά, καταλήγει στη σκέψη ότι επιδίωξη όλων των φορέων θα πρέπει να είναι η ίδρυση μιας γεωπονικής σχολής, με αξιοσέβαστο αριθμό εισακτέων φοιτητών, μιας σχολής που να κυμαίνεται θα έλεγα από 200 – 250 εισακτέους φοιτητές, ώστε να έχει η πόλη μας μια αξιοπρεπή θέση στο χάρτη των πανεπιστημίων της χώρας και να μπορεί να προσελκύει φοιτητές, διατηρώντας έναν ανταγωνιστικό ρόλο απέναντι στις άλλες πόλεις με ανάλογη σχολή. Και τώρα παραθέτω το τελευταίο ερώτημα, η απάντηση του οποίου γεννά τεράστια ερωτηματικά όσον αφορά την προετοιμασία της πόλης μας να δεχτεί τους νέους φοιτητές, ενώ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για το σενάριο να μην αποτελέσει τελικά η Άρτα την έδρα της σχολής, αλλά τα Ιωάννινα. Και ρωτώ λοιπόν, πού θα φιλοξενηθούν οι σπουδαστές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, οι οποίοι δικαιούνται μία θέση στην Εστία του ΤΕΙ Ηπείρου εδώ στην Άρτα, αφού νέα Εστία δεν έχει δημιουργηθεί και δεν προβλέπεται να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον; Με βάση τα στοιχεία «κόλαφος» που παραθέτω στη συνέχεια, η υπάρχουσα Εστία θα έχει μόνο 10- 15 θέσεις κενές! Θα δημιουργήσουμε λοιπόν μια σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου και από τους 250 φοιτητές, η πόλη μας θα μπορεί να παραχωρήσει δωρεάν στέγη μόνο σε 15; Αυτό είναι το όνειρο των αρμόδιων φορέων; Αυτές είναι οι σωστές κινήσεις και οι έξυπνοι χειρισμοί για τους οποίους κρούω τον κώδωνα του κινδύνου; 
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να παραχωρήσω τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου. Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του ΤΕΙ Ηπείρου, μόνο το 20% από τις θέσεις διατίθενται σε πρωτοετείς φοιτητές. Η Εστία διαθέτει 150 δίκλινα δωμάτια, επομένως στο σύνολο έχουμε 300 θέσεις. Από τις 300 αυτές θέσεις, με βάση τον παραπάνω κανονισμό, μόνο οι 60 θέσεις θα διατεθούν για τους πρωτοετείς φοιτητές, όλων των σχολών, το επισημαίνω, 60 θέσεις στην Εστία για τους πρωτοετείς και των δύο νέων σχολών αλλά και των δύο τμημάτων που θα γίνει προσπάθεια να αναβαθμιστούν. Με απλή αναλογική, αν εξαιρέσουμε τα δύο τμήματα που ήδη υπάρχουν (άσχετα με τις αλλαγές που θα υποστούν), μένουν για τις δύο Σχολές Πανεπιστημιακού Επιπέδου ( τη Σχολή Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής, και τη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) 30 θέσεις για δωρεάν στέγη, οπότε μόνο 15 σε κάθε μία σχολή!

 

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ...

 

•Νέα εστία δεν έχει προγραμματιστεί να γίνει στο άμεσο μέλλον και φυσικά, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι δυνατό να δημιουργηθεί μία, μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, ώστε να είναι έτοιμη να προσφέρει στέγη στους νεοεισακτέους φοιτητές το Σεπτέμβριο.

•Η κοινή λογική λέει ότι, μιας και πρόκειται για Σχολή Γεωπονίας, ως επί το πλείστον οι φοιτητές θα προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, κάτι που αποτελεί και το ζητούμενο, ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας με καινοτόμες εφαρμογές στη γεωργία από νέους αγρότες, τους αγρότες της νέας γενιάς. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του ΤΕΙ Ηπείρου, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων των φοιτητών που θα φιλοξενούνται στην εστία, του προηγούμενου έτους, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο πέραν του ενός, ενώ ιδιαίτερα ελαφρυντικά έχουν όσοι έχουν χάσει έναν από τους δύο γονείς ή ένας από τους δύο γονείς είναι άνεργος. Να υπολογίσουμε πόσες αγροτικές οικογένειες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έχουν εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ; Και από όλους αυτούς τους φοιτητές που θα δικαιούνται μία θέση για δωρεάν στέγη, η Άρτα θα μπορεί να φιλοξενήσει μόνο τους 15; Μήπως το κράτος θα μισθώσει σπίτια για να τους φιλοξενήσει μέχρι τη δημιουργία νέας εστίας ή μήπως θα μισθώσει σπίτια ο δήμος;

•gΤο αποτέλεσμα θα είναι να χάσουμε «και τα αυγά και τα πασχάλια», όπως λέμε. Είτε οι φοιτητές που θα περάσουν στη σχολή, θα ακυρώσουν τη θέση τους εδώ και θα αναζητήσουν νέα σχολή μόλις πληροφορηθούν ότι δεν μπορούν να βρουν μια θέση στη φοιτητική εστία και τα οικονομικά της οικογένειάς τους δεν τους επιτρέπουν να νοικιάσουν σπίτι ή θα συμβεί αυτό που όλοι φοβόμαστε, ότι δηλαδή θα μεταφερθεί η έδρα της σχολής στα Ιωάννινα όπου θα υπάρχει περισσότερος χώρος για τους φοιτητές. Τι λέτε ότι θα πει το Υπουργείο; Φτιάχνουμε μια σχολή, η οποία ενώ έχει προδιαγραφές να δεχτεί 200- 250 φοιτητές, εσείς προσφέρετε δωρεάν στέγη σε 15, με αποτέλεσμα να πέσει κατακόρυφα ο αριθμός των τελικά εισακτέων φοιτητών, και σας την αφήνουμε στην πόλη σας, έτσι για να έχετε κι εσείς ένα πανεπιστήμιο ή μεταφέρουμε την έδρα της στη μεγαλούπολη, τα Γιάννενα, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των σπουδαστών; Και πριν απαντήσετε, σκεφτείτε και την κοινωνική ταραχή που θα προκαλέσει το γεγονός ότι μπορεί για παράδειγμα, με βάση το εισόδημα, να δικαιούνται θέση στην εστία 100 σπουδαστές από τους 250, και τελικά μόνο 15 να μπορούν να καλυφθούν και οι υπόλοιποι να είναι επιλαχόντες. Η διαμαρτυρία των γονέων θα είναι έντονη και κραυγαλέα για την πόλη μας. Και ποιος θα είναι υπεύθυνος για αυτό; Μήπως οι αρμόδιοι φορείς που βιάζονται, όπως φαίνεται να εγκαινιάσουν τη Σχολή Γεωπονίας πριν λήξει η θητεία τους; Τελικά το ζητούμενο και το ποθούμενο για αυτούς είναι η ευημερία του τόπου μας ή να υλοποιήσουν έργα πλασματικής ευημερίας, που θα φέρουν την υπογραφή τους και θα οδηγήσουν την τοπική κοινωνία στο γκρεμό; Γιατί, επαναλαμβάνω ξανά, αν η έδρα των σχολών φύγει από την Άρτα, τότε η πόλη μας θα σβηστεί από το μηχανογραφικό δελτίο των φοιτητών «μια και καλή»! Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω, με όλη την καλή διάθεση, μια λαϊκή παροιμία στους αρμόδιους φορείς που βιάζονται να υλοποιήσουν το έργο αυτό, χωρίς όπως φαίνεται να έχουν μελετήσει καλά τα στοιχεία, ότι πρώτα φτιάχνεται ο σιδηρόδρομος, πρώτα τοποθετούνται οι ράγες και μετά έρχεται το τρένο να περάσει. Κάποιοι επιδιώκουν να κάνουν το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να έρθει το τρένο και καθώς τρέχει, θα βάζουν και τις ράγες. Μόνο που πρέπει να σκέφτονται ότι η πολλή βιασύνη ίσως οδηγήσει το τρένο να εκτροχιαστεί, και σε αυτό δεν θα είναι μόνοι τους, αλλά μέσα στο τρένο θα είναι ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Άρτας!»