epirus-news

Καταργούν ένα τμήμα της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας

Με την δικαιολογία ότι ορισμένα τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης δημιουργήθηκαν «προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση», το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην άμεση αναστολή της έναρξης λειτουργίας  38 συνολικά τμημάτων, 3 εκ των οποίων είναι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ένα εξ αυτών το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονίας με έδρα την Άρτα που προβλεπόταν να ξεκινήσει την λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.

Τα άλλα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που καταργούνται είναι το Μηχανολόγων  Μηχανικών που θα συμπλήρωνε την Πολυτεχνική Σχολή και προβλεπόταν να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 και το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας  στην Ηγουμενίτσα που προβλεπόταν να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2021-22.

Μάλιστα οι προοπτικές για το μέλλον αυτών των τμημάτων χαρακτηρίζονται δυσοίωνες, καθώς στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «…τα νέα αυτά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας… Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας».

Στο μεταξύ άμεση ήταν η αντίδραση της Βουλευτού Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέα της ΚΟ Κας Όλγας Γεροβασίλη, η οποία σε σχετική δήλωσή της για το θέμα μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «…η κυβέρνηση αγνοώντας επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αναστέλλει την λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας. Το Υπουργείο προτιμά να κλείνει τις πόρτες των δημόσιων Πανεπιστημίων, ενώ ανοίγει αυτές των ιδιωτικών κολλεγίων μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας».

Ολόκληρη η δήλωση της Κας Γεροβασίλη έχει ως εξής:

Όλγα Γεροβασίλη: Οι πολίτες της Άρτας κρίνουν και συγκρίνουν

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ξηλώνουν τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση 

«Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας μας  στηρίξαμε τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνδέσαμε την έρευνα και την εκπαίδευση με την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο, στην κατεύθυνση ενός νέου, σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ιδρύθηκαν με το νόμο 4559/Α’ 142/3-8-2018 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας, και Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.

Από τη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης, η ΝΔ υπονομεύει με κάθε τρόπο την τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Καταργεί τα Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, μειώνει τον αριθμό των εισακτέων. Φτάνει να καταργήσει Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες είχαν προκύψει από τις προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ και των τοπικών κοινωνιών.

Και ότι δεν μπορεί να καταστρέψει ότι έγινε με κόπους και θυσίες τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, προχωρεί στη συστηματική υπονόμευσή του.

Σήμερα λοιπόν εξήγγειλε ότι θα καταργήσει πρακτικά το ένα από τα τέσσερα τμήματα που θα λειτουργούσαν στην Άρτα την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021, μαζί με άλλα 36 σε ολόκληρη την χώρα. Αγνοώντας επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αναστέλλει την λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας.

Το Υπουργείο προτιμά να κλείνει τις πόρτες των δημόσιων Πανεπιστημίων, ενώ ανοίγει αυτές των ιδιωτικών κολλεγίων μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας. Τελικά, εκεί στόχευε η μισαλλόδοξη προεκλογική ρητορική της ΝΔ και η εσπευσμένη μετεκλογική κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου.

Οι πολίτες της Άρτας κρίνουν και συγκρίνουν».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top