epirus-news

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ…

Όταν έληξε η θητεία του στα κοινά, ο Βασίλης Ιωάννου επανήλθε στην δουλειά του και έκτοτε (αρχές Ιανουαρίου του 2011) εργάζεται στο σχολείο, ως καθηγητής.. Πασχίζει για το καλύτερο μέλλον και του σχολείου, αλλά και των μαθητών. Αυτή η απλή πραγματικότητα, το πραγματικό καθήκον, αποτελεί είδηση στην εποχή μας, μιας και όσοι εκλέγονται σε μια δημόσια θέση, από εκείνη την στιγμή και μετά ξεχνούν την δουλειά τους… Για να επιβιώσουν, όλο και κάποια θέση, στο δημόσιο θα βρεθεί… Έτσι για να περάσουν τα χρόνια και οι αργόσχολοι, ν’ αποτελούν τους λεγόμενους παράγοντες του τόπου, οι οποίοι δεν φροντίζουν ούτε τα αυτονόητα, σε σχέση με την δημόσια παρουσία τους…

Ο Βασίλης Ιωάννου, προβεβλημένο στέλεχος στην πολιτική διαδικασία της Ηπείρου, αποφάσισε να κατέρθει ως υποψήφιος νομάρχης Πρέβεζας το 2002 και όντας ένας νέος παράγων στην περιοχή, πέρασε μέσα από συμπληγάδες, για να καταφέρει να εκλεγεί. Εκλεγόμενος μέσα από πλείστες δυσκολίες, είχε κατανοήσει ότι πρέπει να εργαστεί σκληρά και μέσα απ’ αυτή την σκληρή δουλειά να τιμήσει αυτούς που αρχικά πίστεψαν σ’ αυτόν και ακολούθως όλους τους πολίτες.

Διοίκησε το Νομαρχία Πρέβεζας, με τρόπο υποδειγματικό, για το λόγο ότι με την καθημερινή του πρακτική, ανέδειξε τον δημόσιο διάλογο, ως ρυθμιστή την κάθε λειτουργία, αλλά και στην λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αν και στις δυό θητείες του, ήταν παντοδύναμος, δεν επεδίωξε ο ίδιος να επιβάλλει ως τετελεσμένα, τις όποιες αποφάσεις του.

Αυτή η επιλογή, ήταν καθοριστική, για να έρθουν και τα σημαντικά αποτελέσματα που αφορούσαν και στις υποδομές, αλλά και στην καλυτέρευση των συνθηκών στο νομό Πρέβεζας, που ακριβώς σ’ εκείνη την χρονική περίοδο, με πολλές και παράλληλες κινήσεις, έθεσε τις βάσεις για την τουριστική ανάπτυξη, την οποία όλοι βλέπουμε σήμερα και κάποιοι, ίσως υπηρετούντες την προσωπική του ανοησία, επαίρονται σαν οι μοναδικοί αποτελεσματικοί, για τον τόπο… Γνωρίζουν οι παροικούντες την Πρέβεζα, πρόσωπα και πράγματα, για να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα…

 

Απολογισμός

Περιγράφοντας την σοβαρή και αποτελεσματική αυτοδιοικητική λειτουργία του Βασίλη Ιωάννου, προκύπτει σαν προβληματισμός, το απλούστατο:

-Τόσο δύσκολο είναι να κάνουν τις ίδιες επιλογές και οι υπηρετούντες σήμερα την αυτοδιοίκηση;

Όσο απλή είναι η συγκεκριμένη λειτουργία, είναι και άλλο τόσο σύνθετη, γιατί απαιτεί προσωπική, κοινωνική και πολιτική υποδομή και επάρκεια. Που αν προσέλθεις στον θεσμό της αυτοδιοίκησης, χωρίς αυτή, το σίγουρο είναι ότι θα τα κάνεις «θάλασσα»! Γνωστά είναι τα παραδείγματα, δεν θα τα επικαλεστούμε, για λόγους ευνόητους..

Η προσωπική, κοινωνική και πολιτική υποδομή και επάρκεια, είναι το χαρακτηριστικό που πρέπει να κρατηθεί, ως… εργαλείο για την ανάλυση των επερχόμενων εξελίξεων, οι οποίες μπορεί και ν’ αποδειχτούν χρήσιμες…

Στην αυτοδιοικητική του πορεία, ο Βασίλης Ιωάννου, έχει καταγράψει και απαιτούμενο της εποχής. Δεν μπέρδεψε ποτέ σ’ αυτή, την κομματική του τοποθέτηση και σε καμία περίπτωση, δεν προσπάθησε για το λεγόμενο και πολλαπλώς επικίνδυνο, κομματικό συμφέρον. Και αυτή του, η σταθερή επιλογή, τον καταξίωσε έτι περαιτέρω.

Ο απολογισμός του νομάρχη Βασίλη Ιωάννου, δεν μπορεί να χωρέσει στο πλαίσιο, μιας παρουσίασης προσώπου, αλλά είναι σίγουρο πως είναι και τεράστιος, αλλά -και το σημαντικότερο- χρήσιμος.

 

Το επόμενο βήμα

Για να περάσουμε στο επόμενο βήμα του, το οποίο μπορεί να θυμίζει πολλά, απ’ το προηγούμενο… Μπαίνει και πάλι σε μια δύσκολη διαδικασία, στην οποία δεν κάνει εκπτώσεις… Αν και για το λόγο της δυσκολίας, θα έλεγε κανένας πως είναι επιβεβλημένες οι εκπτώσεις, αν θεωρήσουμε ως χρήσιμη και την λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΡΙΣΜΑ και τον δημοσιογράφο Χρήστο Ανεμοζάλη, ο Βασίλης Ιωάννου, επισημοποίησε κατά κάποιο τρόπο, αυτό που ήδη συζητούσαν ως πρόταση, εκατοντάδες πολίτες της Πρέβεζας και μάλιστα πρότειναν στον ίδιο να πράξει. Ν’ ασχοληθεί ουσιαστικά, με τον Δήμο Πρέβεζας, για να φέρει σ’ αυτόν, την χαμένη τιμή της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.

«Φιλοδοξία μας είναι να οργανώσουμε μια ανεξάρτητη, υπερκομματική Κίνηση πολιτών, η οποία πέρα από τα πρόσωπα που θα την στηρίξουν, θα καταθέσει πειστικές απαντήσεις και προτάσεις στα πολλά προβλήματα του Δήμου, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια παράταξη, ενωτική, ανοιχτή, σε ιδέες, σε απόψεις, σε προτάσεις, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς», είπε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη που προαναφέρουμε και αυτή η δέσμευση – πρόταση, είναι η βασική αρχή, που θα πρέπει να διακρίνει την λειτουργία της αυτοδιοίκησης, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει και το νέο πλαίσιο του Κλεισθένη.

Δεν αποτελεί είδηση, αλλά το αναμενόμενο, η ενεργός συμμετοχή του Βασίλη Ιωάννου στον Δήμο Πρέβεζας και το γεγονός ότι του προτάθηκε να ηγηθεί μιας πρωτοβουλίας, η οποία θα βγάλει τον Δήμο Πρέβεζας, απ’ το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνει και τις παραπάνω εκτιμήσεις. Αν κρίνουμε απ’ τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ορίζει τις κινήσεις που αφορούν την δημοτική πρωτοβουλία, θα πρέπει να θεωρήσουμε σίγουρο, πως θα προκύψει μια αυτοδιοικητική κίνηση, η οποία δεν πρόκειται ν’ απογοητεύσει κανέναν.

Όχι πως ο Βασίλης Ιωάννου, έχει τα μαγικά βότανα, για να πετύχει αυτό που δεν πετυχαίνουν οι άλλοι, όχι μόνο στον Δήμο Πρέβεζας, αλλά και σ’ όλους τους Δήμους της Ηπείρου, που εμείς έχουμε την δυνατότητα να παρατηρούμε από κοντά. Έχει όμως, το μοναδικό προαπαιτούμενο: Την προσωπική, κοινωνική και πολιτική υποδομή και επάρκεια.

Θα είναι λοιπόν, εξόχως ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις που θ’ ακολουθήσουν, σε ότι αφορά τον Δήμο Πρέβεζας, με την ενεργό και ηγετική συμμετοχή του Βασίλη Ιωάννου, σε μια προσπάθεια, που είναι δύσκολη, γιατί έρχεται να υπηρετήσει το αυτονόητο, το οποίο οι πάντες έχουμε φροντίσει να παραμορφώνουμε, ανάλογα με την σκοπιμότητα.

Και φυσικά θα πρέπει να παρακολουθούμε, τα βήματα που θα γίνουν και για να προβληθούν ως παράδειγμα και άλλων ανάλογων πρωτοβουλιών, σε άλλους Δήμους της περιοχής…

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία Νέα

To Top