TECHNOLOGY

Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης είναι εντυπωσιακό [εικόνες]

Η Ευρώπη σύντομα θα αποκτήσει το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριό της, σύμφωνα με τους Νορβηγούς αρχιτέκτονες του έργου. Το μοναδικό αυτό πρότζεκτ θυμίζει έναν πελώριο ογκόλιθο πεταμένο στη θάλασσα και θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 100 καλεσμένους.

Η συμπαγής δομή του σκυροδέματος θα διαθέτει ένα πανοραμικό παράθυρο πλάτους 10 μέτρων και έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελεί μέρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ θα λειτουργεί και ως ερευνητικό κέντρο της θαλάσσιας ζωής. Το εντυπωσιακό αυτό εστιατόριο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, με τις εργασίες κατασκευής να αρχίζουν τον Φεβρουάριο του 2018, στο νοτιότερο σημείο της ακτογραμμής της Νορβηγίας.

Το εστιατόριο έχει σχεδιαστεί από την νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta, γνωστή για την δουλειά της στη Νορβηγική Εθνική Λυρική Σκηνή και την Bibliotheca Alexandrina στην Αίγυπτο. Θα ονομάζεται «Under» (κάτω), θα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ οι παχιοί τοίχοι του είναι σχεδιασμένοι για να αντέχουν τις πιο μεταβλητές συνθήκες στη θάλασσα.

«Ένα από τα οφέλη αυτού του κτιρίου είναι το πώς συνδέει τη φύση με την ξηρά και το πώς μπορείτε να έρθετε με ασφάλεια από την ξηρά και με πολύ δραματικό τρόπο να κατεβείτε μέσω αυτού του τσιμεντένιου σωλήνα στο επίπεδο της θάλασσας και να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία» δήλωσε ο Ρουν Γκράσνταλ, επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου.

Καθώς οι επισκέπτες ξεκινούν το ταξίδι τους μέσα στο εστιατόριο, κατεβαίνουν σε τρία επίπεδα. Από την είσοδο, οι επισκέπτες εισέρχονται στο βεστιάριο. Στη συνέχεια περνούν σε ένα άλλο επίπεδο όπου βρίσκεται το μπαρ που σερβίρει σαμπάνια και το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση μεταξύ της ακτογραμμής και του ωκεανού. Πιο κάτω υπάρχει μια τραπεζαρία, με δύο τραπέζια και μερικά μικρότερα είναι τοποθετημένα μπροστά από το μεγάλο ακρυλικό παράθυρο , το οποίο έχει ύψος 4 μέτρα.

Ο Γκράσνταλ, που παρομοίασε το κτίριο με ένα περισκόπιο, δηλώνει πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς και να μην είναι κλειστοφοβικοί. Για να επιτευχθεί αυτό, η ομάδα σχεδιασμού, έλαβε υπόψη τις μυριάδες στοιχεία, όπως τα φυσικά υλικά και τον καλό φωτισμό. Ο Γκράσνταλ εξηγεί: «Θα πρέπει να είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς όταν είναι εκεί κάτω».

Στο σχεδιασμό του κτιρίου έπαιξαν μεγάλο ρόλο και οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, με το εστιατόριο να περιβάλλεται από ένα χονδροειδές κέλυφος από σκυρόδεμα ώστε να μπορούν να προσκολλώνται μύδια. Εκτός των ωρών λειτουργίας του, η μονάδα θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας βιολογίας, με προγραμματισμένα πειράματα για τη μελέτη της συμπεριφοράς της θαλάσσιας ζωής με τις μεταβαλλόμενες εποχές.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία Νέα

To Top