• Απίστευτο περιστατικό! Ποδοσφαιριστής «κουτούλησε» διαιτητή σε ματς της ΕΠΣ Μακεδονίας!Αιμόφυρτος ο διαιτητής διέκοψε οριστικά τον αγώνα.
  • Με αναδιάρθρωση, σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης και VAR φτιάχνουμε ένα καθαρό μονοπάτιΒολές εναντίον του ποδοσφαίρου εξαπολύει σε συνέντευξή του στη Realnews, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Παράλληλα παραδέχεται ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να συνδυαστεί με σταθερό πλαίσιο χρηματοδότησης.
  • Πάρτι στα αποδυτήρια του Πρωταθλητή ΠΑΟΚ (video)Ένα… κουβάρι οι πρωταθλητές μετά το τέλος του ματς με τον Λεβαδειακό.
  • Super League: Η βαθμολογία μετά από την 29η αγωνιστικήΟ ΠΑΟΚ αναδείχτηκε πρωταθλητής –Mάχη στην ουρά
  • Ξάνθη-Απόλλων Σμύρνης 2-0Η Ξάνθη νίκησε 2-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης και σφράγισε μαθηματικά την παραμονή της στη Super League.
  • Παναιτωλικός – Άρης 1-2Επιστροφή στις νίκες για τον Άρη, στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, που επικράτησε 2-1 του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο.
  • Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1Ο ΠΑΣ Γιάννινα παρέμεινε σε θέση υποβιβασμού μετά την ήττα στη Νέα Σμύρνη.
  • Λαμία – Ολυμπιακός 1-3Ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-1 της Λαμίας και συνέχισε νικηφόρα την πορεία του προς το τέλος της σεζόν.

 

 

 

 

 

 

 

Ανυπολόγιστη η ζημιά που υπέστη η ελαιοκαλλιέργεια!

από vagelis kond
Ανυπολόγιστη η ζημιά που υπέστη η ελαιοκαλλιέργεια!

Ζητείται η άμεση κινητοποίηση των τοπικών παραγόντων για αποζημιώσεις απ’ τον ΕΛΓΑ και να επικαιροποιηθεί η διεκδίκηση για κατασκευή αρδευτικών στην ημιορεινή περιοχή...

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που υπέστη η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό Άρτας την περίοδο 2018-2019.Η πρωτοφανής παρατεταμένη ανομβρία, οι ανεμοθύελλες καθώς και οι ευνοϊκές συνθήκες για τον δάκο κυρίως τον Ιούνιο όπου είχαμε την πιο πρόωρη προσβολή στον καρπό των τελευταίων χρόνων, κατέστρεψαν την ελαιοκαλλιέργεια.

Μετά τις τελευταίες ανεμοθύελλες στις 17 και 18 Νοεμβρίου ο ήδη ταλαιπωρημένος από την ανομβρία καρπός έπεσε στο έδαφος σε ποσοστά που μερικές φορές ξεπερνούν το 90%.

Η καταστροφή στις περιοχές του Πέτα, Μεγάρχης και Κομποτίου είναι ανυπολόγιστη. Αυτή την στιγμή απαιτείται άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και αποζημίωση των παραγωγών.

Οι παραγωγοί που βρίσκονται σε απόγνωση, ζητούν την άμεση κινητοποίηση ΟΛΩΝ των τοπικών παραγόντων, ώστε να προκύψουν άμεσα οι αποφάσεις, για την αποζημίωση του καρπού απ’ τον ΕΛΓΑ. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν άμεσα, ώστε αυτοί που θα κάνουν την εκτίμηση, να είναι κοντά στην [πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Γ», η εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής αναφέρει πως μόνο στις δημοτικές κοινότητες Πέτα, Κομποτίου και Μεγάλης, είναι περί τους 4.000 τόνους, που σημαίνει έσοδα για την περιοχή, περί τα 4.000.000 ευρώ, με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν φέτος.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω δημοτικές ενότητες, που η ζημιά είναι ολοκληρωτική, οι δημοτικές κοινότητες (Βλαχέρνα, Γραμμενίτσα, Κομμένο, Νεοχώρι κλπ) που αρδεύονται, κατάφεραν και διέσωσαν μεγάλο μέρος της ποσότητας της παραγωγής..

Η διαπίστωση από μόνη της, οδηγεί την συζήτηση στο θέμα, που δεκαετίες είναι αντικείμενο συσκέψεων και συναντήσεων, αλλά ποτέ προς την κατεύθυνση αυτή, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Μιλάμε για τα αρδευτικά έργα της ημιορεινής περιοχής. Είναι γνωστό, πως η καλλιέργεια της ελιάς είναι μονοκαλλιέργεια και αν δεν επισπευστούν οι διαδικασίες κατασκευής των αρδευτικών έργων, η υπόθεση της ελιάς, πρέπει να θεωρείται τελειωμένη για την περιοχή μας, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που επέρχονται.

Και δεν πρέπει να μείνουμε εδώ... Οι παραγωγοί της περιοχής που γνωρίζουν πολύ καλά την καλλιέργεια, θεωρούν σίγουρο πως λόγω της παρατεταμένης φετινής ανομβρίας, δεν θα υπάρχει καρπός και την επόμενη χρονιά. Πιό απλά, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δένδρο δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει καρπό για τον επόμενο χρόνο. Οι επιστήμονες σ’ αυτές τις περιπτώσεις επισημαίνουν πως τα δένδρα έχουν υποστεί σοκ και θέλουν χρόνο, για να επανέλθουν...

 

Η καταστροφή...

Είναι τραγική η κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν την σοδειά τους στο χώμα και κάνουν τους υπολογισμούς, για τα πόσα έχουν ήδη πληρώσει και πόσα χρωστούν... Όσα χρωστούν είχαν σκοπό να τα αποπληρώσουν με την πώληση της παραγωγής. Έχουν ήδη πληρώσει χρήματα, για την καλλιέργεια, για φάρμακα και εργόσημα, τα οποία πρέπει άμεσα να αποπληρωθούν.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση παραγωγού που μας έλεγε πως έχει χρέη για την καλλιέργεια κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ και δεν θα μπορέσει να τα αποπληρώσει, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί...

Αδιαφορία...

Σα να μην συνέβη τίποτα, λειτουργούν οι παράγοντες της περιοχής μας... Ούτε μια συζήτηση για το πως πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι μαζί, ώστε να προκύψουν άμεσα οι αποφάσεις για τις αποζημιώσεις απ’ τον ΕΛΓΑ σε πρώτη φάση και ακολούθως το θέμα των αρδευτικών έργων, να είναι καθημερινά στην επικαιρότητα, μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Μαθαίνουμε πως είναι πολλοί οι παραγωγοί που έχουν απευθυνθεί στους τοπικούς παράγοντες και κυρίως στους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά δεν είδαν την ελάχιστη αντίδραση ακόμη.

Βεβαίως υπό άλλες συνθήκες, η μεγάλη καταστροφή θα ήταν αφορμή κι αιτία για μαζικές κινητοποιήσεις, ακόμη και κλείσιμο των δρόμων. Που αν οι αγροτικές οργανώσεις είχαν αποφασίσει να κινητοποιηθούν τώρα, θα είχαν και την συμπαράσταση των πολιτών, σε αντίθεση με τις... εθιμικές κινητοποιήσεις, που κάνουν όταν προκύψουν κεντρικές αποφάσεις...